Klankschaal therapie – sessie

Share
Print Friendly, PDF & Email

Klankschaal therapie – sessie

Klankschalen zijn afkomstig uit Tibetaanse Boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. Ze worden onder andere gebruikt als eetkommen, offerschalen, klankinstrumenten, relaxatie ondersteunende geluidsbronnen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur.

Klankschalen hebben veel benamingen, onder andere: boeddhistische schalen, geneesschalen, harmonisatieschalen, heelkommen, heelklankschalen, Himalaya-klankschalen, klankschalen, offerschalen, relaxatiekommen, rituele klankschalen, Tibetaanse klankschalen en zingende kommen.

Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een subtielere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor er zingend effect ontstaat. De werking wordt toegeschreven aan resonantie. Door de klankschaal op een andere manier vast te houden, worden andere resonantiefrequenties dominant en verandert de klank. In dit geval rust de schaal dan op drie vingers aan de onderzijde. Al eeuwen lang worden klanken door Sjamanen in geloven en rituelen gebruikt voor bewustzijn verruimende effecten en healings. Sjamanen legde contact met een andere werkelijkheid. Sjamanisme gaat er vanuit dat alles een ziel heeft, de mensen, bomen, dieren, stenen etc. Alles is met elkaar verbonden, alles is met alles gelijkwaardig en maakt onderdeel uit van het universum (grote geest).

Klankschalen worden toegepast in meditatie vanwege de rustgevende klanken en ontspanningstechnieken. In alternatieve therapie worden ze gebruikt voor de klankschaal therapie of massage voor diepgaande ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau. Het geluid van de klankschaal wordt gebruikt omdat het geluid diep in het lichaam spanningen kan lostrillen.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van klankschalen. Wat we wel weten is de ervaringen uit de praktijk en “overlevering”.

De meest gangbare theorie gaat uit van de aanname dat alles in het menselijk lichaam – dat wil zeggen alle organen, zenuwen, lichaamsvloeistoffen, weefsels, enzovoorts – een eigen trillingsfrequentie heeft. Lichamelijke en psychische klachten zouden ontstaan wanneer deze trillingsfrequentie verstoord raakt. Dit zou onder andere het gevolg zijn van de geluiden en stress waaraan men dagelijks blootgesteld wordt. Volgens deze theorie produceren klankschalen een harmoniserende klank, waardoor de trillingsfrequenties van het lichaam weer hersteld worden.

Een andere theorie stelt dat hoge frequenties die met klankschalen worden geproduceerd niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor, maar wel worden opgeslagen als energie, waardoor de klank van klankschalen de cliënt helder en energiek maakt.

Klank beleving op diepere lagen:

Klank is een trilling en deze zet ons gehele lichaam ook op diepere lagen in beweging. Hoe je deze ervaart is zeer individueel en hangt af van je persoonlijkheid en ervaring.

We kunnen 4 lagen onderscheiden:

-Fysieke laag. Men kan de klanken in iedere cel ervaren. Het lichaam resoneert op de klanken en kan overgaan tot ontspanning. Door de complete ontspanning vallen mensen regelmatig in slaap. Het bewuste schakelt uit, het onderbewuste maakt de gehele sessie mee.

-Emotionele laag. Er kan een gevoel van totale vrede en rust over je heenkomen. Of worden mensen emotioneel geraakt, en komen ervaringen uit het verleden uit het onderbewuste naar boven. Emoties die blijkbaar nog verwerkt moeten worden, emoties die men had opgeslagen en in de vergetelheid waren geraakt.

-Mentale laag. Ondanks gesloten ogen kan men kan kleur ervaringen en vormen zien. Mensen kunnen heel druk in hun hoofd worden, men geeft dan aan dat de gedachten bleven rondtollen.

-Spirituele laag. Loslaten van aardse zaken en gevoel van grenzeloze liefde en harmonie ervaren. Je bent goed zoals je bent.!

Sessie – massage:

Als je een klankschaaltherapie sessie of massage ondergaat, wordt dit ook wel een klankschaalmassage, klankschaal concert of klankschaalbad genoemd. Al deze termen illustreren de praktijk van klankschaaltherapie. Je ligt tijdens de klankschaalsessie doorgaans met de rug op een matras of matje. Er worden afhankelijk van de situatie één of meerdere klankschalen opgesteld, die beurtelings of tegelijkertijd worden bespeeld. Ook worden klankschalen bespeeld die op het lichaam geplaatst worden; bijvoorbeeld op de borst, buik of het voorhoofd.  Tijdens de sessie worden de schalen bespeelt en langs het lichaam van de bewogen. Het aantal klankschalen dat tijdens een klankschaalmassage wordt gebruikt varieert van één tot meerdere schalen.

We kunnen ons concentreren op specifieke delen van het lichaam, waar mogelijk meer harmonisering nodig is, dit zullen we tijdens de sessie(s) vaststellen. Ook kunnen we ons richten op de behandeling van de chakra’s; een zogenaamd chakra-klankbad. Specifieke klankschalen hebben effect op specifieke klachten.

Klankschaaltherapie wordt vaak toegepast als zelfstandige therapie en kan ook complementair plaatsvinden aan andere alternatieve geneeswijzen.

Bij welke klachten:

Klankschaaltherapie wordt vooral veel toegepast als ontspannende behandeling in de strijd tegen stress, spanning en burnout. Ook wordt klankschaalmassage toegepast bij slaapproblemen en bij een scala aan lichamelijke klachten. Kinderen reageren over het algemeen zeer goed op klankschaalsessies, deze worden op een meer “speelse”manier gegeven. De effecten die ik ervaar is dat kinderen rustiger worden, meer in balans en beter gebruik maken van hun communicatieve vaardigheden.

De duur van therapie door middel van klankschalen varieert van persoon tot persoon. Ervaring leert dat men over het algemeen meerdere sessies nodig heeft om op diepere lagen te werken. Ik heb meerdere klanten die 4 á 5 maal per jaar een sessie plannen om meer rust en balans in hun leven te ervaren.

Kosten:

Eén privé klankschaal sessie van 60 minuten bedraagt € 135,–. Een abonnement voor 10 sessies bedraagt € 1.050,–.

Persoonlijke sessies in groepsverband met familie of vrienden is ook mogelijk, het tarief is dan afhankelijk van het aantal deelnemers. Mogelijkheden op aanvraag.

Boek hier uw klankschalensessie!(klik) of bel 06 15 00 50 30.

Share