Doterra oliën een weldaad voor onze gezondheid;

 

Inleiding;

 

In mijn praktijk gebruik ik Doterra oliën ter ondersteuning van het zelfhelend vermogen van het lichaam en bij het coachen van mijn cliënten.  Doterra is een bedrijf met een hele duidelijke missie waarin naast zeer hoge kwaliteit producten, gedegen research en veilige productiemethoden een hoge betrokkenheid bij cliënten en medewerkers uitgangspunt is. Ecologisch verantwoord ondernemen en de toekomst van de aarde, mens en natuur staan bij Doterra centraal. Dit is wat mij enorm aanspreekt in de producten en deze organisatie omdat dit geheel aansluit bij mijn persoonlijke waarden in het leven.

 

Wat ik zelf heb ondervonden in mijn persoonlijke reis en ook in een later stadium in mijn praktijk bij de behandeling van mijn cliënten is dat essentiële oliën een enorme toegevoegde waarde biedt bij het onderhouden van onze algehele fysieke en mentale gezondheid. Essentiele oliën hebben al duizenden jaren hun waarde bewezen en waren in onze westerse samenleving naar de achtergrond verdwenen en zijn we aan het herontdekken.

Ook zijn we wetenschappelijk steeds meer aan het ontdekken dat ons lichaam aangestuurd wordt middels circa 1200- 1500 verschillende door de hersenen en het endocriene systeem geproduceerde stoffen die ons functioneren fysiek, mentaal en emotioneel, lees ons leven op allerlei manieren beïnvloeden en die we vanuit dit uitgangspunt dus ook zelf kunnen beïnvloeden.

 

De geproduceerde hormonen hebben verschillende functies die van belang zijn in diverse lichaamsprocessen maar ook het reguleren van reacties op lichamelijke en psychische impulsen. Impulsen voortkomende uit eigen gedachtenpatronen kunnen we zowel positieve als negatieve sensaties in het gehele lichaam veroorzaken. Wij als mens zijn het enige wezen op aarde dat door middel van gedachtenpatronen haar eigen stress kan opwekken en in stand kan houden. Als we vanuit dit vertrekpunt naar onszelf kijken een enorm interessant proces en sluit integraal aan bij mijn coaching ervaring met bijvoorbeeld NLP, systemisch en oplossingsgericht werken waarin verantwoordelijkheid nemen voor je eigen communicatie met je omgeving en jezelf centraal staat.

Door mijn persoonlijke ervaringen heb ik er mijn persoonlijke missie van gemaakt om mensen in mijn omgeving en mijn cliënten opnieuw te laten ervaren dat de natuur in als zijn dimensies een oplossing kan bieden mits we de bereidheid hebben om serieus aandacht te besteden aan ons welzijn. Het ontbreekt ons vaak aan aandacht voor onszelf waardoor wij als mens uit balans raken. Doterra is één van de producten dat op vele fronten een hele mooie ondersteuning kan geven in ons dagelijks leven. Voor de liefhebbers onderstaand nog aanvullende informatie en een Doterra video over de werkzaamheid en gebruik van essentiële oliën. Doterra video

Waar komen Essentiële oliën vandaan?

In onze natuur komen veel planten en bomen in verschillende vormen, maten, kleuren en geuren voor. Zij bevatten bestanddelen die je niet met het blote oog kunt zien - ze zijn namelijk moleculair onderdeel van de wortels, bloemen, zaden, schors of bevinden zich op andere plekken. Deze bestanddelen die men op verschillende manieren kan onttrekken staan bekend als essentiële oliën. Ze zijn zeer geconcentreerd, wat ze zeer krachtig maakt. Essentiële oliën, ook wel de vluchtige aromatische bestanddelen, geven de plant z'n aroma, beschermen 'm tegen gevaren vanuit de natuur zoals bijvoorbeeld schimmels en insecten, en spelen zelfs een rol in de bestuiving van de plant.

Hoe werken Essentiële Oliën?

Essentiele oliën kunnen op verschillende wijzen ingezet worden. De oliën kunnen al dan niet verdund op de huid worden aangebracht, via een diffuser in de lucht worden verspreid of worden ingenomen met water of in capsules. Ook zijn er specifieke oliën die in recepten worden gebruikt in de keuken, kortom er is een zeer brede toepasbaarheid.
Het is van belang om goed te onderzoeken voor je start met inzet van een olie welke klachten en symptomen er zijn dan wel welke ondersteuning gezocht wordt. Iedere olie heeft een andere werkzaamheid en dient op een specifieke manier te worden ingezet. Inmiddels zijn 3.000 verschillende aromatische bestanddelen ontdekt. Het is belangrijk om te weten dat deze bestanddelen de voordelen, het aroma en de aard van elke essentiële oliën voor een groot deel bepalen. Door een unieke chemische samenstelling verschilt elke essentiële olie van soort tot soort, en zelfs van plant tot plant. De delicate verhouding van aromatische bestanddelen die in een bepaalde essentiële olie worden aangetroffen, maken deze olie uniek en geven haar specifieke voordelen. Daar de Doterra oliën natuurlijk zijn geproduceerd zonder chemische toevoegingen is het lichaam in staat optimaal gebruik te maken van de voordelen van de aanwezige werkzame stoffen en deze makkelijk op te nemen. Zie voor verdere toelichting de hiernaast geplaatste video; Werkzaamheid Doterra oliën.

Hoe worden Essentiële Oliën Gemaakt?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle essentiële oliën op dezelfde wijze gemaakt worden. De puurheid van een olie kan veranderen op basis van de geografische locatie, distillatiemethode, het weer en andere factoren. Daarnaast kan de kwaliteit van een essentiële olie behouden of vernietigd worden tijdens het distillatieproces, ongeacht de selectiemethode, de verzorging en het oogstproces. Omdat aandacht voor detail en precisie vereist zijn tijdens de distillatie wordt het eigenlijk meer een vorm van kunst dan een proces. Distilleerders dienen heel precies te zijn en goed te letten op de oogstmethoden, temperaturen, distillatietijd, de hoeveelheid druk, etc.

Gebruik van Essentiële Oliën Door de Geschiedenis

Hoewel sommige cliënten essentiële oliën zien als een nieuwe trend is het gebruik van plantenextracten en plantaardige producten diepgeworteld in eeuwenoude tradities. Vroegere beschavingen gebruikten planten ten behoeve van aromatherapie, persoonlijke verzorging, gezondheid, religieuze ceremonies, schoonheidsbehandelingen en voedselbereiding.
*Egypte: Egyptiërs gebruikten plantaardige producten voor schoonheidsbehandelingen, voedselbereidingen, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies.
*Griekenland: In het oude Griekenland ontdekten mannen als Homerus en Hippocrates de aromatische toepassingen van planten en zochten de ontdekkingen van de Egyptiërs verder uit.
*Rome: De oude Romeinen gebruikten vaak plantenextracten voor massage, parfum en geparfumeerde baden.
*Iran: In de Middeleeuwen gebruikten en verhandelden mensen in de regio van Iran vaak specerijen en harsen voor parfums en het behouden van een goede gezondheid.
*India: Ayurvedische geneeskunde, een holistische geneeswijze uit India, ontwikkelde zich over een periode van 5.000 jaar en bevat de toepassing van aromatische en plantaardige bestanddelen.
*China: Al eeuwenlang wordt het gebruik van planten voor het bevorderen van welzijn toegepast in traditionele Chinese geneeswijzen.
*Frankrijk: René-Maurice Gattefosse, een Franse scheikundige, wordt gezien als de eerste die ‘aromatherapie’ bestudeerde en in de 19e eeuw grondig onderzoek deed naar essentiële oliën.

Het Huidige Gebruik van Essentiële Oliën

De toepassingen van essentiële oliën is tegenwoordig door de enorme groei van stress en immuunsysteem gerelateerde of wel westerse ziekten relevanter dan ooit. Veel mensen zijn bezig om hun leefstijl te verbeteren en goede inzet van essentiële oliën kunnen hier een enorme aanvulling op zijn. Door betere technologie, betere kwaliteit, krachtigheid en veiligheid zijn essentiële oliën nu toegankelijker en makkelijker toe te passen in het dagelijks leven. Hoewel essentiële oliën in het verleden vaak werden gebruikt als onderdeel van culturele gebruiken en tradities, is er meer wetenschappelijk bewijs en onderzoek beschikbaar. Vanuit ook deze meer wetenschappelijke benadering optimaliseert Doterra continue de veiligheid en effectiviteit van essentiële oliën voor dagelijks gebruik.
Essentiële oliën bieden verschillende voordelen en elk individu ervaart het gebruik van essentiële oliën op zijn/haar eigen manier. De variëteit in essentiële oliën kan je helpen om de gezondheid op peil te houden, diverse gezondheidsvoordelen te behalen en om overgevoeligheid of allergieën tegen te gaan. Het gebruik van essentiële oliën voor is populair geworden, omdat het de gebruiker in staat stelt de toepassing specifiek op maat te maken naar zijn/haar wensen en behoeften in plaats van een algemene oplossing te bieden.

De Emotionele Voordelen van Essentiële Oliën

 

Met hun unieke samenstelling biedt elke essentiële olie de gebruiker een variëteit aan emotionele voordelen. Sommige essentiële oliën hebben kalmerende, harmoniserende en aardende eigenschappen, terwijl andere bekend staan als energie gevend, opbeurend, verwarmend of vernieuwend. Ons lichaam heeft gedurende de dag verschillende emotionele en fysieke ervaringen en essentiële oliën kunnen helpen om ons welzijn te beïnvloeden en te behouden.De samenstelling van een bepaalde essentiële olie zorgt voor specifieke emotionele voordelen. Sommige essentiële oliën hebben een kalmerende werking op de huid. Daarnaast kan het aroma van essentiële oliën een chemische reactie in het brein veroorzaken en emoties opwekken. Onze reukzin kan krachtige fysiologische en emotionele reacties opwekken.

 

Zelf Essentiële Oliën gebruiken?;

 

Je hoeft geen expert te zijn om te kunnen genieten van de vele voordelen van essentiële oliën. Het enige dat je nodig hebt is een basiskennis over hoe je veilig en eenvoudig essentiële oliën kunt gebruiken tijdens jouw dagelijkse routine. Wil je hier meer over weten? Ik kan je wegwijs maken wat de inzet van essentiële oliën voor je kan betekenen!

Afspraak of meer informatie?

Bel voor een afspraak Astrid van Amerongen tel + 31 6 15 00 50 30
of neem contact op via de mail: astrid@dewondercoach.nl