Je hebt ongetwijfeld de laatste periode de term Intermittent Fasting (ook wel genoemd IF) gehoord in je directe omgeving, via social media of op een andere wijze is deze term tot je gekomen.
Het wordt door vele media en dieet of afval coaches opgepikt als “het middel” om af te vallen. En ja, dit kan een overweging zijn om het te gebruiken om af te vallen en op deze wijze doe je de levenswijze “IF” in mijn optiek zwaar tekort. IF is niet zo zeer een dieet, IF dien je meer te zien als een gezonde levenswijze waar je bepaalde delen van de dag of week aan vasten doet.

 

Een levenswijze met heel veel interessante voordelen, voordelen die we door de jaren heen in de westerse wereld zijn vergeten, ons niet zijn geleerd, dan wel zijn we door belangen van bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en overheden op het verkeerde been gezet.

 

Partijen die er belang bij heb dat wij als mens zoveel mogelijk consumeren, consumptie is immers omzet en meer omzet is meer marktaandeel of het creëren van meer waarde voor aandeelhouders. Dat dit een grote negatieve invloed heeft op de gezondheid van onze samenleving nemen dit soort partijen helaas op de koop toe. Of is het een gebrek aan visie?. Trek zelf je conclusies.

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar calorie restrictie en vasten. Hier zijn interessante uitkomsten geconstateerd. Een levenswijze die in het verleden overigens heel gewoon was, soms noodgedwongen soms vanuit een religieuze invalshoek. Ik kan wel zeggen in nagenoeg alle religies wordt vasten als de “normaalste “zaak van de wereld gezien in kader van bijvoorbeeld reiniging van het lichaam of verlichting van de geest. Het is in onze moderne tijd helaas naar de achtergrond geraakt. Onderstaand geef ik je een kort overzicht van de voordelen van vasten.

Het belang van een gezonde levensstijl en Intermittent Fasting?

Het is een levenswijze die draait om vasten. Je wisselt perioden af dat je eet met perioden dat je bewust niet eet. In onze samenleving zijn we over het algemeen vergeten of wordt ons niet meer geleerd wat het belang van de juiste voeding is.

 

Zijn we om allerlei verkeerde redenen niet meer bereid om veel tijd in de bereiding van onze voeding te steken en eten we eigenlijk ongemerkt de gehele dag door, van het moment dat we opstaan tot het moment dat we naar bed gaan. En ook vaak nog onbewust eten we ongezond.

 

De gehele dag eten is een gecreëerde en onnatuurlijke situatie waar we niet voor gemaakt zijn. We zijn ons hier niet van bewust, helaas ook de gezondheidszorg niet, welke negatieve effecten dit heeft op ons lichaam en geest en algehele welzijn. Een gewoonte die ook aan het ontstaan is dat we steeds meer voorbewerkt en junk food eten, het geen kunnen we wel constateren een desastreuze impact heeft op onze gezondheid.

 

De kennis en informatie om een gezonde levensstijl te volgen is op wetenschappelijk niveau aanwezig alleen deze informatie wordt niet op grote schaal door gegeven dan wel wordt ons niet geleerd of mensen negeren het op grote schaal. Ook in de gezondheidszorg en universiteiten wordt in de opleiding tot bijvoorbeeld arts en verpleegkundigen hier eigenlijk onvoldoende of geen aandacht aan besteedt. Je ziet dit eigenlijk al terug in het voedsel dat aan patiënten in ziekenhuizen wordt verstrekt. Het ontbreekt ons aan visie en inzichten om het belang van juiste eetpatronen en juiste voeding de juiste prioriteit te geven. Alleen op deze wijze is het mogelijk om te verzekeren dat we de juiste voedingsmiddelen c.q vitaminen en mineralen binnen krijgen die je lichaam in staat te stellen goed te functioneren en gezond te blijven en je gelukkig te voelen. Je lichaam is uiterst complex en intelligent en wil je dit op de lange termijn gezond houden is een juiste levensstijl letterlijk van levensbelang. Hippocrates was eigenlijk zijn tijd al ver vooruit door te stellen : “Let food be thy medicine and medicine be thy food”

Het is een levenswijze waar periodiek vasten in je dagelijks leven wordt geïntegreerd. Dit kun je op vele manier vormgeven, het draait om het combineren van periodes dat je eet met periodes dat je vast. Je stelt bepaalde “vast” periodes voor jezelf en tussendoor plan je je maaltijden in. Het gaat hier dus niet om minder eten door minder calorieën tot je te nemen maar om een duidelijke periode dat je “vast” afgewisseld met wanneer je eet. Er zijn verschillende Intermittent Fasting protocollen. Op deze wijze kun je experimenteren met waar jij je het beste bij voelt en het beste bij je past. Het meest gebruikte protocol is dat je binnen een periode van 8 uur of 6 of 4 uur per dag eet en dat je de rest van de dag vast. Zo vast je dus afhankelijk van wat jou het beste past, 20 – 18 of 16 uur per dag. Als voorbeeld stel dat je 16 uur vast dan begin je de dag om bijvoorbeeld 12 uur met je eerste maaltijd (laat ontbijt) en je eindigt met je laatste maaltijd (diner) om uiterlijk 20 uur. Het is geheel flexibel in te vullen, de vraag is wat werkt voor jou!
 
Een dag ziet er dan als volgt uit:
• 12.00-13.00: maaltijd 1
• 16.00-18.00: maaltijd 2
• 19.00-20.00: maaltijd 3
 
Een ander protocol is bijvoorbeeld: 5-2, je wisselt dan gewone dagen af met 2 dagen dat je een stuk minder eet en dan binnen het gekozen tijdvak.

Belangrijk gegeven is wel dat je in je vast periode in voldoende mate drinkt. Wel is het van belang dat je bepaalde vloeistoffen drinkt zodat je in je “vast periode” blijft. Dit zijn bijvoorbeeld water, 1 of 2 koppen zwarte koffie (zonder suiker, zoetstoffen), groene thee of bijvoorbeeld verse gember thee! De keuze is heel belangrijk daar veel andere dranken ervoor zorgen dat je uit je “vast” gaat en dan werkt het niet meer, het lichaam gaat dan insuline gaat produceren.
 
Voordelen van IF:
1. Verbetering van je hormoonbalans.
Het lichaam wordt gevoeliger voor insuline dit heeft een positief effect op het opnemend vermogen van suikers zodat ze efficiënter uit het bloed worden opgenomen, je maakt meer groeihormonen aan het gevolg is een verbeterde aanmaak van spierweefsel en vergroten van je vetverbranding. Het vertraagt het verouderingsproces en maak je in algemene zin meer zogenaamde gelukshormonen (dopamine, serotonine, Endorfine) aan waardoor je algehele welzijn verbeterd.
 
2. Meer focus en energie door het toenemen van cognitieve vaardigheden.
Stabielere bloedsuikerspiegel zorgt voor meer focus. Sterkere focus betekent meer helderheid in je hoofd. Verder ben je niet de gehele dag bezig met eten waardoor je lichaam de gelegenheid heeft om zich te richten op andere belangrijke processen. Het zorgt ervoor dat het regeneratieproces oftewel cel vernieuwing verbeterd. Tevens wordt het lichaam getraind om meer vet te verbranden i.p.v. zoals we gewend zijn als we continue eten een suikerverbranding te hebben.
 
3. Positief effect op vermijden van welvaartsziekten.
Een verkeerde levensstijl en voedingspatroon bijvoorbeeld door gebruik van overtollige suikers, voorbewerkt voedsel en koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam continue insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel op niveau te houden. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier. Door een teveel aan suikers kan insuline resistentie optreden waardoor het lichaam niet meer reageert op insuline. Dit kan vervolgens leiden tot vele aandoeningen als onder andere diabetes 2, prikkelbare darmen, problemen met verteren van voedsel, opname van voedingsstoffen, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, chronische staat van ontsteking in het lichaam en andere immuniteits-ziekten, hartkwalen etc.
 
4. Makkelijker behouden van een gezond gewicht.
Door dat je in een beperkt aantal uren eet, is de drang naar tussendoortjes niet of nauwelijks aanwezig en de calorie inname ook minder snel te groot. Ook vermijd je hiermee de zogenaamde pieken in je bloedsuikerspiegel die zorgen voor een grote drang naar suikers. Dat is al je eerste winst. IF is dan ook indien je dit wenst uitermate geschikt om op een adequate wijze gewicht te verliezen zonder dat dit veel moeite kost. De periode dat je eet ben je namelijk verzadigd. De meeste diëten met als doel om af te vallen mislukken uiteindelijk omdat ze niet zijn vol te houden. Ze zijn te eenzijdig en bevatten gewoonweg niet de juiste voedingstoffen om dit lang vol te houden. Ook gaat het lichaam indien er te weinig calorieën worden geconsumeerd schakelen naar een lagere verbranding waardoor afvallen moeizaam gaat. Ook zien we vaak dat mensen die stoppen met het dieet daarna zwaarder worden voordat ze gingen diëten. (Jojo effect) Als je met IF start en een voldoende lange periode vast (bv 16 uur) raken de meeste mensen al direct het nodige overtollige gewicht kwijt en dit zonder dat dit heel veel moeite kost.

Zou je graag alle ins en outs van Intermittent Fasting en het verbeteren van je levensstijl willen ervaren dan kan ik je hierin op alle elementen adviseren. Ik heb bij het intermittent fasting instituut Nederland alle noodzakelijke kennis en ervaring opgedaan en ik ben inmiddels ervaringsdeskundige daar ikzelf ook de methode gebruik en bij mijn klanten en in mijn naaste omgeving de positieve resultaten ervaar.

 

Ik geef workshops of je kunt bij mij persoonlijke consulten boeken waarbij we ook in kunnen gaan op een gezonde kook en levensstijl.

Afspraak of meer informatie?

Bel voor een afspraak Astrid van Amerongen tel + 31 6 15 00 50 30
of neem contact op via de mail: astrid@dewondercoach.nl